Już sam fakt regularnego spożywania posiłków, w tym nieomijania śniadania jest czynnikiem ochronnym występowania próchnicy.
Nieregularne posiłki powodują podjadanie pomiędzy nimi (badanie przeprowadzone w grupie 367 uczniów III klas (wiek 18 lat) liceów ogólnokształcących w Białymstoku w roku szkolnym 2011/2012 wykazało, że aż 96,7% uczniów podjadało w pomiędzy posiłkami!) oraz zastępowanie wartościowych posiłków przekąskami takimi, jak np. słodycze, chipsy czy słodkie napoje gazowane.
Prowadzi to do produkcji kwasów demineralizujących szkliwo zębów oraz do obniżenia pH środowiska jamy ustnej, stwarzając warunki do rozwoju próchnicy. Jest to szczególnie ważne w sytuacjach, gdy nie ma możliwości zneutralizowania pH przez płukanie płynami lub poprzez szczotkowanie zębów.
Co więcej, znaczenie ma też odstęp, który zachowujemy między posiłkami. Im dłużej pokarm zalega w jamie ustnej, tym większe ryzyko rozwoju próchnicy. Właśnie dlatego zalecane jest zachowanie co najmniej 2-godzinnej przerwy między posiłkami, a ostatni posiłek powinien być spożywany minimum godzinę przed snem.