Produkty spożywcze, które niszczą Twoje zęby

1. Twarde landrynki

Spożywanie twardych cukierków w zbyt dużej ilości zagraża zębom, ponieważ oprócz tego, że zawierają one cukier, mogą również wywołać nagły wypadek dentystyczny, taki jak złamanie lub wyszczerbienie zęba. Lepsza alternatywa? Sięgnięcie po gumę do żucia bez cukru.

2. Lód

Wielu ludzi uważa, że lód jest dobry dla ich zębów – jest w końcu wodą i nie zawiera cukru ani innych dodatków. W rzeczywistości jednak ssanie oraz kruszenie zębami lodu może narazić je na uszczerbki i uszkodzenie szkliwa.

3. Cytrusy

Częste narażenie na kwaśne pokarmy może powodować erozję szkliwa, przez co zęby stają się z czasem bardziej podatne na próchnicę. Nawet jeśli wyciśnięcie cytryny lub limonki może zamienić zwykłą szklankę wody w przyjemny napój, nie zawsze jest to najlepszy wybór dla zdrowia zębów. Owoce i soki cytrusowe mogą również podrażniać błonę śluzową jamy ustnej.

4. Lepkie suszone owoce

Jeśli chodzi o wybór zdrowych przekąsek, wiele osób umieszcza suszone owoce na szczycie listy. Wiele suszonych owoców jest jednak lepkich. Pokarmy lepkie mogą uszkodzić zęby, ponieważ mają tendencję do pozostawania na zębach dłużej niż inne rodzaje żywności. Jeśli często jesz suszone owoce lub mieszankę bakaliową, pamiętaj o wypłukaniu zębów wodą oraz o dokładnym szczotkowaniu i nitkowaniu.

5. Alkohol

Alkohol powoduje odwodnienie i suchość w ustach. Osoby nadużywające alkoholu mogą z czasem zauważyć, że ich przepływ śliny jest zmniejszony, co może prowadzić do próchnicy zębów i innych infekcji jamy ustnej takich jak choroby dziąseł. Intensywne spożywanie alkoholu zwiększa również ryzyko raka jamy ustnej.

Zgłoszenie szkoły do projektu