Jak niektóre napoje wpływają na zęby?

1. Kawa

Kawa może być lekko kwaśna (około 5,0 w skali pH), ale istnieją dowody na to, że poranna kawa może być dobra dla twoich zębów. Jedno z badań wykazało, że picie kawy bez żadnych dodatków może pomóc w zapobieganiu rozwojowi próchnicy. Podsumowując, kawa jest dobra dla zdrowia zębów, jeśli pominiesz cukier.

2. Herbata

To, jak herbata wpływa na stan zębów zależy od jej rodzaju. Herbaty parzone zazwyczaj mają pH powyżej 5,5, czyli znajdują się poza strefą zagrożenia. Zielona herbata może nawet mieć pozytywny wpływ na zdrowie dziąseł i zapobiegać próchnicy. Kiedy jednak mamy na myśli herbaty mrożone, perspektywa się zmienia. Większość mrożonych herbat ma bardzo niskie pH, w zakresie od 2,5 do 3,5 i zawiera duże ilości cukru.

3. Woda

Woda tak naprawdę nie ma wpływu na zęby. Jeśli już, picie wody jest pomocne. Utrzymanie dobrego nawodnienia zwiększa przepływ śliny i ochronnych minerałów w ślinie, które chronią zęby przed próchnicą.

4. Woda gazowana

W przypadku wody gazowanej można się pomylić. Według jednego z badań woda gazowana ma zwykle poziom pH między 2,74 a 3,34. W konsekwencji ma ona większy potencjał erozji niż sok pomarańczowy.

5. Mleko

Liczne składniki mleka, w tym białko i minerały, takie jak wapń, hamują gromadzenie się
i wzrost wielu bakterii szkodliwych dla zdrowia jamy ustnej. Mleko o pH powyżej 6,5 jest doskonałym wyborem, aby utrzymać mocne i zdrowe zęby.

6. Sok owocowy

Większość soków owocowych jest skoncentrowana, w wyniku czego zęby narażone są na więcej kwasu niż w przypadku bezpośredniego spożywania owoców w ich naturalnej postaci.
Sok pomarańczowy o pH 3,5 nie jest jednak tak szkodliwy, jak żurawinowy, który ma pH 2,6. Aby zmniejszyć potencjalne szkody, można rozcieńczyć sok owocowy około 50 procentami wody.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2848806/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-263X.2006.00784.x