Co to jest fluor?

Fluor to ważny pierwiastek, który – przyjmowany w odpowiednich dawkach – ma pozytywny wpływ na zdrowie. Pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, w tym stymuluje tworzenie nowej tkanki kostnej. Zapobiega także próchnicy poprzez zwiększenie odporności zębów na działanie środowiska kwaśnego w jamie ustnej oraz wpływa na metabolizm bakterii płytki nazębnej.

W organizmie ludzkim występuje w zębach oraz kościach pod postacią fluoroapatytu. Zarówno niedobór, jak i nadmiar fluoru wpływa niekorzystnie na zęby. Niedobór tej substancji prowadzi nie tylko do zmniejszenia twardości szkliwa zębów, lecz także obniżenia wytrzymałości kości.

Liczne dowody naukowe potwierdzają skuteczność stosowania związków fluoru w zapobieganiu próchnicy zębów oraz w nieinwazyjnym leczeniu początkowych zmian próchnicowych. Fluor umożliwia prawidłowe formowanie szkliwa. Udowodniono, że zęby zaraz po wyrznięciu są jeszcze niedostatecznie zmineralizowane i wysycone fluorem, a w związku z tym bardziej podatne na atak szkodliwych czynników.

Fluor znajduje się nie tylko w paście do zębów lub innych produktach do profilaktyki próchnicy. Źródłem fluoru dla organizmu człowieka jest przede wszystkim woda pitna, w której występuje on głównie w postaci fluorków. Ponadto, źródłem fluoru w diecie jest: herbata, produkty zbożowe, warzywa liściaste, orzechy, ryby, ziemniaki.

U dzieci 80% pobranego fluoru zostaje zużytkowane na potrzeby rosnących kości i zębów,
a u osób młodych oraz w średnim wieku około 50% jest wykorzystane do przebudowy kości.